Home

Nieuws

Britse telers mogen plukkers in laten vliegen

Britse tuinders moeten tijdelijk personeel uit Roemenië via chartervluchten in vaste verbindingen laten reizen.

Op woensdag 15 april is de eerste vlucht gepland tussen Boekarest en vliegveld London Stansted waarbij 180 personeelsleden beschikbaar komen. Er staan 6 van zulke vluchten gepland voor personeel uit Roemenië.

70.000 personeelsleden

De Britse telers hebben eerder in een campagne Pick for Britain zo’n 70.000 mogelijke personeelsleden gevonden binnen de eigen landsgrenzen, omdat maar 10% van het tijdelijk buitenlands personeel beschikbaar is. De 70.000 Britten zijn vooral mensen die door de coronacrisis zonder werk zijn komen zitten. De Britse boerenbond National Farmers Union riep de overheid op beleid te maken voor werklozen die in de tuinbouw willen werken. Gevreesd wordt dat veel van de aangemelde werklozen thuisblijven als ze een overheidsgarantie krijgen op 80% doorbetaling van het loon en zij de verdiensten moeten aftrekken van hun uitkering.

Een campagne Feed the Nation leidde eerder tot 10.000 aanmeldingen van mensen die in de tuinbouw willen werken. Volgens organisator Concordia is 90% Brits en heeft een derde van de aanmeldingen ervaring in de tuinbouw.

Meer campagnes

De komende maanden starten meer campagnes om plukkers te recruteren. Onder meer de zachtfruitsector, slabedrijven en hardfruitteelt bereiden eigen campagnes voor op bijvoorbeeld studenten vanwege arbeidsbehoefte de komende maanden. Nu is het te vroeg voor deze bedrijven, omdat ze nog geen werk genoeg hebben.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.