Home

Nieuws

Werkgeverslijn helpt bij vragen en krapte personeel

Een inventarisatie via de Werkgeverslijn kan de acute krapte aan agrarisch personeel vanwege het coronavirus oplossen. Ook kan de overheid administratieve obstakels wegnemen.

Dat zijn uitkomsten van het eerste overleg maandagochtend 16 maart van de Taskforce Arbeid van LTO Nederland. “De nood is hoog”, constateert Peter Loef van Glastuinbouw Nederland. “Ondernemers die elkaar inmiddels hebben gevonden en aan het zoeken zijn om mensen onderling uit te wisselen om tekorten aan mensen op te vangen, lopen bovendien aan tegen allerlei vragen.”

Lees ook: Zorgen over voldoende personeel door coronavirus

Hoe moet bijvoorbeeld het inlenen van personeel tussen bedrijven juridisch tussen de twee werkgevers worden vastgelegd en hoe gaat dat loontechnisch? En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij ziekte of een bedrijfsongeval? “Alle vragen hebben we neergelegd bij het ministerie en de Inspectie SZW en bij de agrarische gezondheidsdienst Stigas.”

Werkgeverslijn als verzamelpunt vragen en antwoorden

Als verzamelpunt van alle vragen en antwoorden is de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw aangewezen. Vragen over arbeid en corona kunnen het beste worden gesteld in het contactformulier onderaan de pagina.

Binnen de Taskforce Arbeid, die voorlopig dagelijks bijeen blijft komen, is afgesproken dat ook de vragen worden weergegeven die nog in behandeling zijn, maar waarvoor nog geen antwoord is gevonden. Zodra er antwoorden zijn, zullen die uiteraard ook direct worden gepubliceerd.

Inventarisatie krapte aan personeel

Ook voor het vinden van voldoende mensen voor werk dat nu gedaan moet worden op de bedrijven kunnen tuinders terecht bij de Wergeverslijn. Een speciaal formulier dient zowel voor de inventarisatie van de personeelsbehoefte als voor het in contact brengen van agrarische bedrijven met aanbieders van personeel. Ook is er overleg met het UWV om te kijken of vraag en aanbod van arbeid eenvoudig bij elkaar kan worden gebracht.

Bekijk het overzicht van artikelen over de effecten van het coronavirus op de tuinbouw

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.