Home

Nieuws

Inspectie SZW en NVWA door corona terughoudend

De Inspectie SZW en NVWA komen door het coronavirus alleen bij gemelde incidenten in actie.

Dat melden beide inspecties los van elkaar. De Inspectie SZW hanteert een principe van ‘nee, tenzij’. Dat betekent dat reguliere bedrijfsinspecties niet worden uitgevoerd. Een woordvoerder: “We komen alleen in actie als er sprake is van een ernstig arbeidsongeval, of bij een melding van echte uitbuiting van personeel. Daarbij houden we rekening met de voorschriften van het RIVM. Als het coronavirus in een bedrijf is geconstateerd, gaat ons personeel niet naar binnen.”

Prioriteit voedselvoorziening

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) past haar inspecties aan. De prioriteit ligt bij voedselvoorziening, waardoor bijvoorbeeld inspecties op productveiligheid, voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en plantgezondheid alleen risicogericht wordt uitgevoerd. Dit betekent dat belangrijke meldingen en signalen zoveel mogelijk opgepakt worden, schrijft de NVWA op haar website.

Plantenpaspoort

De plantaardige keuringsdiensten hebben volgens de NVWA aangeven dat zij de continuïteit van inspecties nog kunnen waarborgen. Zij kunnen import- en exportinspecties blijven verrichten en toezicht blijven houden op de afgifte van plantenpaspoorten. Die taken zijn juist verzwaard afgelopen winter door nieuwe EU-plantgezondheidsregels.

Ook Stichting Milieukeur liet afgelopen week weten de inspecties voor PlanetProof op de teeltbedrijven terug te schroeven in verband met de coronamaatregelen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.