Home

Nieuws

Meepraten na documentaire Polen-huisvesting

De Westlandse politiek en tuinbouw praten zaterdag met het publiek, na uitzending van de documentaire ‘Niet zonder ons’ over huisvesting van arbeidsmigranten.

Op zaterdag 12 december om 11.00 uur vertoont de regionale zender WOS de documentaire 'Niet zonder ons' van Laurens Visser en Mark Oogjes. De film van de twee pas afgestudeerde freelance journalisten gaat over de worsteling van de gemeente Westland met de huisvesting van arbeidsmigranten.

Julia

De documentaire zoomt in op het persoonlijke verhaal van de 21-jarige Julia uit Polen, die bij een orchideeënkweker in Maasdijk werkt en in een appartement in Vlaardingen woont. Hoewel ze het goed voor elkaar lijkt te hebben, merkt ze dat lang niet alle Westlanders blij zijn met de komst van arbeidsmigranten. En dat terwijl tuinders zitten te springen om de arbeidskrachten uit Oost-Europa.

Gevoelig onderwerp in Westland

De huisvesting van arbeidsmigranten in Westland is een gevoelig onderwerp, waar de teruggetreden wethouder Karin Zwinkels – door de documentairemakers geïnterviewd – de tanden op stuk beet. Maar het is ook een onderwerp dat het verdient om goed besproken te worden, vinden de makers en de Westlandse Omroep Stichting, die de documentaire uitzendt.

De weerstand bij de bewoners van de tuinnbouwstreek komt aan bod, net als de tuinders die de arbeidsmigranten aan het werk hebben. Hoe kan alle belangen en ook die van de internationale medewerkers zelf recht worden gedaaan?

Zaterdag napraten met betrokkenen

Daarover kunnen de kijkers direct na de vertoning via een Zoomsessie in gesprek met tuinbouwwethouder Albert Abee van de gemeente Westland, voorzitter van Glastuinbouw Westland Jacco Vooijs en met de makers van de documentaire. Geïnteresseerden kunnen meedoen met dit gesprek, door zich vooraf aan te melden bij de WOS.

Of registreer je om te kunnen reageren.