Home

Nieuws

Acht Europese waarschuwingen voor Nederlandse AGF

In 2019 is acht keer een Europese waarschuwing gegeven voor risico’s met Nederlandse groente en fruit en 193 keer voor Turkse.

Dat blijkt uit de database van het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). In 2018 was dat ook acht keer het geval voor Nederlandse groente en fruit. In de jaren 2015 (vijf), 2016 (vier) en 2017 (zes) lag dat aantal iets lager. Het totaal aantal Europese waarschuwingen in 2019 voor voedselrisico’s in groente en fruit was met 527 iets hoger dan voorgaande jaren. Het aantal waarschuwingen voor microbiologische risico’s bleef ook in 2019 met 27 waarschuwingen relatief laag. Drie ervan kwamen uit Nederland.

Nederland nog altijd veilige herkomst

Nederland is daarmee nog altijd een veilige herkomst van groente en fruit. Ter vergelijking: in 2019 werd 193 keer gewaarschuwd voor risico’s met Turkse groente en fruit. Het aantal waarschuwingen voor Nederlands product gelijk met België en iets onder Spanje. Voor de waarschuwing rondom Nederlandse partijen zijn waarschuwingen voor doorverkocht product door Nederlandse bedrijven niet meegeteld.

Vooral veldgroente

In september 2019 waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) andere EU-landen voor salmonella in Nederlandse broccoli. Het ging om een partij broccoli met vertakkingen naar zeven EU-landen. Ook boerenkool was twee keer onderwerp van een melding door listeriabesmettingen. Opmerkelijk was de vondst in paprika uit Nederland van een hoog gehalte van een restant van een insecticide (flonicamid met een vondst van 0.52 milligram per kilo paprika). Het ging in 2018 om waarschuwingen voor cadmium in Nederlandse spinazie, een riskante E-coli besmetting van gesneden andijvie, salmonella in Nederlandse sla, sulfiet in biologische witte bonen en harde plastic stukjes in champignons.

Of registreer je om te kunnen reageren.