Home

Nieuws

Floriade krijgt vorm met kleiner thema tuinbouw

De komende maanden krijgt de Floriade vorm via concrete projectvoorstellen. Daarbij speelt tuinbouw geen hoofdrol.

Dat blijkt uit een brief van minister Carola Schouten van Landbouw. De Floriade is in naam een wereldtuinbouwtentoonstelling, maar krijgt dit keer een veel breder thema, schrijft Schouten. Met het gekozen thema ‘Growing green cities’, was dat al duidelijk.

Tuinbouw 1 thema

Het blijkt nu ook heel duidelijk uit overheidsfinanciering via 5 ministeries en de gekozen thema‘s. De tuinbouw is daarin met landbouw, natuur, voedsel en gezondheid gezamenlijk 1 thema. Energie, mobiliteit, circulariteit en digitalisering zijn allemaal andere losse thema’s. Financiering komt door de brede thema’s niet meer alleen van het ministerie van LNV, maar ook van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken en Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken.

Bedrijven benaderen

Deze projecten staan los van de inbreng van bedrijven uit de tuinbouw en voeding, zo laat de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) weten. Op dit moment worden bedrijven uit tuinbouw en voeding benaderd om deel te nemen. Of het brede Floriade-thema tot meer of juist minder interesse uit de tuinbouw leidt, kan de NTR niet zeggen. Floriade BV benadert de bedrijven zelf.

Concrete voorstellen

Vlak voor de zomer heeft Almere laten weten op welke terreinen zij innovatieve projecten wil laten zien op de Floriade. Dit portfolio moet nu verder worden omgezet tot concreet uitgewerkte voorstellen. Per thema komen er werkateliers om tot definitieve voorstellen voor innovatieprojecten te komen. Die definitieve projecten gaan voor 1 januari voor financiering naar verschillende ministeries. De Floriade is 1 in een reeks van expo’s die wereldwijd worden georganiseerd op verschillende thema’s en waar Nederland haar specifieke kwaliteiten wil laat zien, schrijft Schouten.

Of registreer je om te kunnen reageren.