Home

Nieuws

Aanpak herkomstfraude AGF met alliantie

Een doorbraak in herkomstvaststelling in groente en fruit is mogelijk door samenwerking tussen een machinebouwer en een leverancier van DNA-herkomstbepaling.

Machinebouwer JBT Corporation en SafeTraces maken een alliantie bekend om nieuwe herkomstbepalende technieken toe te passen in machinebouw voor de groente- en fruitverwerkende industrie. Beide bedrijven maken de samenwerking bekend in een persbericht.

Doorbraak

Het moet vooral de doorbraak zijn voor SafeTraces, een bedrijf in de Verenigde Staten dat DNA-codes toevoegt aan bijvoorbeeld appels. Voedselfraude door product te mengen met andere herkomsten wordt daarmee tegengegaan. Het is een techniek waar de consument naar toe wil, zegt Carlos Fernandez, bestuurder van JBT. “Klanten belonen bedrijven die transparantie betrachten over hoe hun product is geproduceerd. Deze bedrijven verslaan de bedrijven die dat nalaten. SafeTraces is een techniek met grootschalige effecten voor de industrie.” SafeTraces komt ook met markers op de markt, om te controleren hoe bewaaromstandigheden waren voor dat product.

Wattenstaafje

De techniek maakt het mogelijk herkomstcontrole uit te voeren op appels. Afname van DNA met een wattenstaafje levert binnen een paar minuten uitsluitsel of het overeenkomt met de aangebrachte DNA op het teeltbedrijf. De techniek is volgens de Amerikaanse Food- and Drug Administration (FDA) veilig.

Of registreer je om te kunnen reageren.