Home

Nieuws

Nietjes, glas in groente en listeria in boerenkool

In de eerste 5 maanden van dit jaar is in Europa 5 keer gewaarschuwd voor groente uit Nederland in verband met een voedselveiligheidsrisico.

Dat blijkt uit overzichten van het Europese Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF). In totaal was Nederland betrokken bij 28 meldingen, maar dat ging voornamelijk om doorgevoerde plantaardige producten als vijgen, rozijnen en gedroogd zeewier.

Listeria in boerenkool

De 5 meldingen met Nederlandse groente hadden in 2 gevallen betrekking op gesneden boerenkool. De NVWA (januari) en Deense voedselautoriteit (mei) meldden te hoge waardes voor listeria in gesneden boerenkool uit Nederland. De meldingen kwamen tot stand na eigen onderzoek van de Nederlandse leverancier. Boerenkool wordt steeds vaker rauw gegeten in mixen vanwege veronderstelde gezondheidseffecten. Listeria is in rauwe groente met name een risico voor de volksgezondheid. In België, Ierland, Zweden en Denemarken is vervolgens onderzoek gedaan naar de Nederlandse boerenkool, blijkt uit de meldingen.

Glas en nietjes in groente

Denemarken heeft vorige week ook gewaarschuwd voor Nederlandse ingemaakte paprika. Er zijn glassplinters aangetroffen in de potjes. Ook hiervoor is in Zweden en Denemarken een terugroepactie ingezet om klanten op te roepen de paprika terug te brengen.

Begin dit jaar vond Duitsland nietjes in diepgevroren verpakkingen savooiekool uit Nederland. Het was een klacht van een Duitse klant.

Of registreer je om te kunnen reageren.