Home

Nieuws

Britse fruitteelt blijft groeien, groenteteelt daalt

De fruitteelt in het Verenigd Koninkrijk groeit opnieuw. In 2018 werd een record geboekt met een totaal opgetelde omzet uit teelt van € 884 miljoen.

Dat blijkt uit jaarstatistieken van overheidsdienst Defra. Het betekent een waardestijging van € 19,6 miljoen. De stijging komt uit een productiegroei van 1,4% en iets betere prijzen (0,8%). Het seizoen begon laat in 2018 en het warme droge weer leidde tot vroege oogsten.

De fruitteelt groeit structureel, mede door de populariteit van zachtfruit. Sinds 2000 is de opgetelde omzet uit fruitteelt meer dan verdubbeld tot die € 884 miljoen.

Lastig jaar groenteteelt

Bij groente bracht het warme droge weer juist een krimp in de totale omzet tot stand van 2%. Dat komt puur door volumedaling. De prijzen waren gemiddeld 8% beter. De plantdagen waren vertraagd door het koude vochtige voorjaar in het Verenigd Koninkrijk. De droogte leidde juist weer tot verliezen in verschillende verse teelten. De waarde van de Britse groenteteelt is met € 1,61 miljard nog wel bijna 2 zo groot als de fruitteelt in het Verenigd Koninkrijk.

Steun nodig

Het totale landbouwinkomen van Britse boeren kelderde in 2018 met 17% tot € 5,4 miljard. De Britse boerenbond NFU vraagt op basis van deze cijfers extra steun voor haar leden, omdat bedrijven kwetsbaarder worden voor weersecxtremen.

Of registreer je om te kunnen reageren.