Doorgaan naar artikel

Onderzoek risico roet op gewassen na brand Botlek

Milieudienst Rijnmond laat onderzoek doen naar gewassen ten zuiden van de Botlek na de brand maandag 21 augustus bij de Rotterdamse raffinaderij van ExxonMobil.

Door neerslag van roet wordt geadviseerd groente en fruit uit tuinen en professionele percelen nu niet te eten. Maandagavond 21 augustus woedde daar een grote brand. Dinsdagochtend 22 augustus zijn monsters genomen van gras en gewassen in de omgeving Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland en Oudenhoorn. Daarbij zijn een aantal telers betrokken.

Uitsluitsel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet onderzoek naar de roetdeeltjes en verwacht volgens een woordvoerder binnen een paar dagen uitsluitsel te kunnen geven over de veiligheid van product met daarop de roetdeeltjes. Op de website stelt de milieudienst overigens al dat geen zware metalen of chemische verbindingen in de roetdeeltjes zijn aangetroffen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoekers naar de Rotterdamse raffinaderij van ExxonMobil gestuurd.

Crisiscommunicatie

Het verkennende onderzoek gaat zowel over de brand zelf als over de communicatie, waarin een aantal zaken misging. Zo verzond de Veiligheidsregio een NL Alert, een waarschuwingsbericht dat mensen in de buurt op hun telefoon krijgen, maar daar stond niet ingevuld waar de brand woedde. Dat werd enkele minuten later rechtgezet in een tweede bericht. Vervolgens raakte de website Rijnmondveilig.nl, waarop meer informatie zou verschijnen, overbelast. Deze was drie kwartier onbereikbaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin