Home

Nieuws

Spaans transport weer vast in Frankrijk

De Spaanse groente-en fruitsector leidt opnieuw grote verliezen door wegblokkade van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk, zegt de voorman van telersorganisatie Asaja in Murcia.

De afgelopen dagen lopen Spaanse trucks weer regelmatig vast op wegblokkades in Frankrijk. Dit kost de sector erg veel geld, zegt algemeen secretaris Alfonso Gálvez Caravaca van de Associatie van jonge agrariërs (Asaja) in Murcia. De Spaanse voorman laakt de passiviteit van de EU, de Spaanse centrale overheid en de regioregering van Murcia.

Bodemprijzen door blokkades

“De Spaanse autoriteiten blijven totaal passief en de EU legt Frankrijk geen enkele sanctie op voor het niet garanderen van de vrije doorgang van goederen”, zegt hij op Agrodiario.com. “Deze situatie kan zo niet doorgaan. Door deze blokkades kunnen de handelsbedrijven en coöperaties niet voldoen aan de afgesproken leveringstijden voor citrus, groenten en andere producten.” Dit is volgens hem de voornaamste oorzaak van de huidige bodemprijzen voor verschillende producten. “Velen van ons vragen zich af wat de toekomst is van de EU als gezamenlijke markt. Deze aanslag op de Spaanse groente- en fruitsector moet stoppen. Het is barbaars dat onze telers en handelsbedrijven zoveel schade lijden. De politici moeten het nu eens gaan opnemen voor onze belangen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.