Home

Nieuws

Prijsdaling fruit, ondanks btw-stijging

In Nederland zijn de gemiddelde fruitprijzen in januari gedaald. Daarmee is een einde gekomen aan een periode dat fruitprijzen hoger lagen dan groenteprijzen. Dat blijkt uit een analyse van groente- en fruitprijzen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De fruitprijzen in Nederlandse winkels daalden opnieuw. Eigenlijk is dat al sinds augustus zichtbaar. In vergelijking met 2015 is de prijs nu relatief lager dan de prijs voor groente. Dat was sinds begin 2017 niet meer het geval. Toen was de prijsstijging bij groenten heel klein in vergelijking met fruit.

Juist prijsstijging fruit in het VK

Waar de fruitprijzen in Nederland in januari daalden, stegen deze juist in het Verenigd Koninkrijk. De stijging van de fruitprijzen in dat land is de laatste 4 maanden al tegengesteld aan de Nederlandse prijsbeweging. Dat maakt de prijsontwikkeling in Nederland zo bijzonder. Ook de btw-stijging op vers fruit is dus in de CBS-cijfers niet terug te vinden. Ook de prijzenslag lijkt daar nog geen effect op te hebben, die begon eind januari. De prijsdaling loopt parallel aan moeizame marktafzet van hardfruit, zo lijkt het.

Bij groenten is de prijsstijging van circa 3% in Nederlandse winkels in januari wel zichtbaar. Het lijkt erop dat hier het btw-effect wel zichtbaar is. Overigens was in het Verenigd Koninkrijk de hogere groenteprijs in januari ook zichtbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.