Doorgaan naar artikel

Fiscale ‘cadeautjes’

Er zijn nogal wat fiscale onderwerpen in beeld die voor de agrarische sector van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van het hoge btw-tarief voor vlees (de vleestaks) en de verlaging van het btw-tarief op groente en fruit. Foto: Canva premium

Er zijn nogal wat fiscale onderwerpen in beeld die voor de agrarische sector van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van het hoge btw-tarief voor vlees (de vleestaks) en de verlaging van het btw-tarief op groente en fruit. Foto: Canva

Een cadeautje krijgen is altijd leuk. Dat weten onze politici ook. Vandaar dat onze bewindslieden net voor de verkiezingen vaak met wat leuke dingen komen.

Zo is de belastingheffing op energie tijdelijk verlaagd en is er van alles van stal gehaald om de woningnood op te lossen. Als starter op de woningmarkt krijg je een korting op de overdrachtsbelasting, terwijl beleggers in woningen ontmoedigd worden door een extra hoge heffing van overdrachtsbelasting.

Natuurlijk proberen ze op deze manier goodwill te kweken om zo wat extra stemmen binnen te slepen. Of het veel zetels heeft opgeleverd, weet ik niet. Het is in ieder geval leuk voor diegenen die van de douceurtjes mogen genieten.

Welke partijen het ook worden, er zal fors bezuinigd moeten worden en de belastingen gaan onherroepelijk omhoog

Ik ben echter meer benieuwd naar wat er nu na de verkiezingen komt. Welke coalitie zal gaan regeren? Welke partijen het ook worden, er zal fors bezuinigd moeten worden en de belastingen gaan onherroepelijk omhoog. En bij wie zullen die ‘cadeautjes’ terechtkomen? Tot aan de verkiezingen heeft bijna geen politicus zich duidelijk uitgesproken waar nu precies de lastenverzwaringen moeten komen. Wel dat het socialer, eerlijker en rechtvaardiger moet. Er dat er meer rekening gehouden wordt met gezinnen, arbeiders, boeren, ouderen enzovoort. Maar hoe en wat, daar hoor ik ze nog steeds niet over.

Ze hebben het niet over breekpunten maar over ‘maakpunten’. En zo weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn. We moeten maar afwachten wat er uit de onderhandelingen komt. Miljonairs, bezitters van onroerend goed en het grote bedrijfsleven kunnen hun borst vast nat maken. Een grote kans dat de fiscale rekening voor een groot deel daar terechtkomt.

Veel fiscale onderwerpen in beeld

Er zijn nogal wat fiscale onderwerpen in beeld die voor de agrarische sector van belang zijn. Denk aan de invoering van het hoge btw-tarief voor vlees (de vleestaks) en de verlaging van het btw-tarief op groente en fruit, de afschaffing van de landbouwvrijstelling, het beperken van de mogelijkheden tot vervroegde afschrijving op milieuvriendelijke stallen en kassen en de vermindering van investeringsaftrekken. Allemaal bezuinigingsmogelijkheden die de agrarische sector hard kunnen treffen.

De lobbyisten van LTO Nederland lopen zich alvast warm om de schade voor de sector zo beperkt mogelijk te houden. Want dat ook de agrarische sector een (fiscale) veer moet laten, is onvermijdelijk. Daarvoor is het tekort bij de overheid op dit moment te groot. Wat dat betreft maak ik mij geen illusies. Er staat volgend jaar vast een aantal leuke ‘cadeautjes’ te wachten. Ben benieuwd!

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin