Home

Nieuws

Hoogvliet bespaart 26 ton tomatenplastic

Harvest House geeft het tomatenschap van supermarkt Hoogvliet een duurzaam tintje met schalen van karton.

Het vervangen van de plastic schaaltjes door kartonnen bakjes bespaart de keten naar eigen zeggen op jaarbasis 26.000 kilo plastic. De kartonnen schaal is nog wel ingepakt in een plastic flowpack, maar die is volledig recyclebaar, aldus de supermarktketen.

Verpakkingen en flowpack hebben in nagenoeg alle gevallen een belangrijke functie voor de tomaten, meldt Hoogvliet bij dit nieuwsberichtje op zijn website. “Voor ieder product kijkt Hoogvliet samen met zijn leverancier of het betreffende product verpakt of onverpakt moet worden aangeboden. Verpakkingen zijn allereerst van belang voor een optimale houdbaarheid en zorgen ervoor dat de kwaliteit van producten zo optimaal mogelijk blijft om voedselverspilling te voorkomen.”

Bij Jumbo liggen de trostomaten ook op kartonnen schaaltjes met flowpack eromheen. Tevens kan men de trostomaten los meenemen. - Foto: G&F
Bij Jumbo liggen de trostomaten ook op kartonnen schaaltjes met flowpack eromheen. Tevens kan men de trostomaten los meenemen. - Foto: G&F

Recyclebaar wat anders dan gerecycled

Sinds kort heeft Harvest House ook een nieuwe verpakking van snoeptomaatjes bij Hoogvliet liggen. - Illustratie: Harvest House
Sinds kort heeft Harvest House ook een nieuwe verpakking van snoeptomaatjes bij Hoogvliet liggen. - Illustratie: Harvest House

Behalve de plastic flowpacks zijn ook de nieuwe schalen van karton ‘volledig recyclebaar’. Dat recyclebaar niet altijd betekent dat de betreffende materialen ook goed gerecycled worden, werd vorige maand aan de kaak gesteld door Greenpeace. Het biologisch afbreekbare plastic waarin Jumbo de biologische paprika’s verpakt, kreeg een veeg uit de pan. Als dit composteerbare ‘plastic’ bij het gewone plastic komt, verstoort het de recycling en als het bij het gft-afval wordt gegooid, composteert het niet snel genoeg.

Biologische snacktomaatjes

Hoogvliet verpakt zijn biologische snacktomaatjes in gelijksoortig composteerbaar plastic van cellulose, suikerrietresten en bioplastic, ontwikkeld door groenteleverancier Eosta. Die biologische snacktomaten komen van een andere tomatenleverancier. Hoogvliet wil echter met beide verpakkingen een bijdrage aan verduurzaming van de voedselketen leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.