Home

Nieuws

Eneco gaat over in Japanse handen

Energiebedrijf Eneco komt in handen een Japans consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu. Voor Eneco-merken als AgroEnergy blijven de gevolgen beperkt.

Mitsubishi Corporation en Chubu betalen € 4,1 miljard voor de overname. Eneco wordt voor Mitsubishi het Europese centrum voor alle energie-activiteiten. Het conglomeraat heeft grote ambities voor energietransitie.

In het persbericht schrijft Eneco dat het bedrijf een onafhankelijk Nederlands bedrijf blijft, waarbij de cultuur en identiteit van de merken onaangetast blijven. Eneco-dochter AgroEnergy is met 35% marktaandeel marktleider in de glastuinbouw. Op het hoofdkantoor in Delft werken zestig medewerkers.

Tuinbouwgemeentes

Eneco is in handen van 44 Nederlandse gemeenten, waaronder de tuinbouwgemeentes Pijnacker-Nootdorp (2,1% van de aandelen) en Lansingerland (3,38% van de aandelen). Rotterdam is met 33,7% van de aandelen de gemeente met de meeste aandelen in Eneco.

Zekerheid

Volgens Eneco blonk het bod van de Japanners uit in prijs en transactiezekerheid en was het ook voor de medewerkers de beste optie. Mitsubishi Corporation wordt voor 80% eigenaar en Chubu voor het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.