Home

Nieuws laatste update:11 okt 2019

VVD’er Weverling: is Floriade genoeg tuinbouw?

De Floriade moet laten zien dat het een wereldtuinbouwtentoonstelling is naast natuurinclusief bouwen.

Dat zei Arne Weverling (VVD) woensdag 9 oktober bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Weverling wil met LNV-minister Carola Schouten een werkbezoek brengen aan het Floriade-terrein in Almere, waar in 2022 Floriade Expo 2022 plaatsvindt.

Growing Green Cities

De VVD signaleert dat Floriade een brede opzet heeft, zonder focus op tuinbouw. Weverling: “Ditmaal focust de Floriade op het thema Growing Green Cities. Dat biedt kansen; kansen voor alle deelnemende landen en kansen voor Nederland om te laten zien wat we in huis hebben. Zou het niet mooi zijn als we met deze wereldtuinbouwtentoonstelling nog beter nadenken over het leven in verstedelijkt gebied en in delta‘s?”

Voeding belangrijk thema

Voeding mag daarin niet ontbreken, aldus Weverling: “De wereldbevolking groeit de komende decennia en wij weten al eeuwenlang hoe we dichtbij steden voedsel produceren met urban farms om de hoek. Denk hierbij aan onze eigen zeven Greenports. Deze unieke kennis is mondiaal gezien goud waard. Het is dus van belang dat we bij de Floriade niet alleen tonen hoe we steden kunnen vergroenen en hoe goed we natuurinclusief kunnen bouwen, maar ook dat we laten zien dat het echt een wereldtuinbouwtentoonstelling is.”

Eind september stuurde Schouten een brief naar de Kamer. Daarin staat een breed scala aan thema’s voor de Floriade.

Een impressie van de Floriade 2022 in Almere. - Foto: Floriade
Een impressie van de Floriade 2022 in Almere. - Foto: Floriade

Landbouwbegroting: CO2-oproep van CDA

Bij de behandeling van de landbouwbegroting op 9 oktober stond de stikstofproblematiek voor de veehouderij volop in de aandacht. Tuinbouw was geen groot onderwerp.

Het CDA riep minister Schouten wel op strakker contact te houden met het ministerie van Economische Zaken om CO2 uit de industrie toe te passen in de glastuinbouw. Tweede Kamerlid Maurits von Martels: “De tuinbouw wil graag CO2 uit de industrie gebruiken. Voor de tuinbouw is de stabiele aanvoer van CO2 uit de industrie heel belangrijk om zelf geen CO2 meer te hoeven produceren als ze hun warmtegebruik verduurzamen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.