Home

Nieuws

Britse tuinbouw schreeuwt om mankracht

Britse tuinbouwers laten noodgedwongen vele tonnen aan groente en fruit op het veld verrotten, omdat er geen mensen te vinden zijn om die te oogsten.

Door de naderende brexit zijn de meeste Oost-Europeanen die dit werk meestal deden vertrokken. Ook de val van het Britse pond maakt het voor arbeidsmigranten minder aantrekkelijk om nog in Engeland te gaan werken, als ze in eigen land al minstens even veel kunnen verdienen. Mensen uit andere landen wagen het niet om naar het Verenigd Koninkrijk te komen omdat ze niet weten of ze daar binnen mogen of kunnen verblijven.

Al bedrijven over de kop

Tuinders kampen met tekorten van 30% of meer aan mankrachten. Een aantal is daarom weken vroeger dan normaal met de oogst gestopt. Volgens de sectie tuinbouw van de National Farmers Union zijn enkele tuindersbedrijven daardoor al over de kop gegaan. Voorzitter Ali Capper: “Het tekort heeft 2 oorzaken, het regeringsbeleid om buitenlandse krachten te weren en brexit. We moeten concurreren met Duitsland, Denemarken en andere landen en er zijn momenteel veel redenen waarom werkers niet voor ons land kiezen.”

Vloed EU groente zonder heffing

De NFU vreest ook dat er, mede door de binnenlandse tekorten, na brexit op 31 oktober een overvloed aan buitenlandse groente, fruit en andere agrarische producten het land in zal komen. De regering in Londen houdt tot nu toe vast aan het plan om daar geen invoerheffing op te leggen hoewel dat andersom voor Britse waar naar de EU wel zal gebeuren. ‘’Dat zet onze markten wijd open voor voedingswaren die niet geproduceerd zijn onder de stringente voorwaarden die we aan onze eigen producten stellen”, aldus de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.