Home

Nieuws

Westland: tuinder niet uitsluiten bij bouw Polenhotels

Als een groep Westlandse tuinders met een goed plan komt voor een huisvesting van arbeidsmigranten zal Westland dit onderzoeken.

Dat zei wethouder Karin Zwinkels (CDA) woensdag 5 september tijdens een commissievergadering over het nieuwe huisvestingsbeleid van Westland.

De grootste glastuinbouwgemeente van Nederland wil 2.000 en mogelijk 3.000 bedden realiseren op meerdere locatie van 100 tot 500 bedden. Daarvoor heeft het 16 locaties op het oog.

Om dat te realiseren mag Westland nu ook glastuinbouwgrond voor 10 jaar een dubbele bestemming geven voor glastuinbouw én huisvesting van arbeidsmigranten. Uitzendbureaus zijn voorbestemd om de huisvesting te ontwikkelen, maar oppositiepartij Gemeentebelangen Westland wil dat ook kleinere projecten ontwikkeld worden door andere ondernemers, zoals tuinders.

Niemand in de gemeenteraad zit te wachten op misstanden als het huisvesten van 8 medewerkers op een zolder

Huisvesting creëren op bedrijf tuinder

Het is de wens van een groot deel van de oppositie dat tuinders ruimte krijgen om op eigen bedrijf huisvesting te realiseren. De gemeente mikt op grotere projecten om het beter beheersbaar te maken. Zo moet een huismeester aangesteld worden. Niemand in de gemeenteraad zit te wachten op misstanden als het huisvesten van 8 medewerkers op een zolder.

Volgens Gemeentebelangen is de minimumgrens van 100 bedden te hoog voor tuinders. In de discussie kwam niet duidelijk naar voren dat tuinders ook uitzendbureaus bezitten en nu al in huisvesting stappen met dit nieuwe gemeentelijke beleid. Dit zijn echter de grotere bedrijven in het gebied.

‘Laat HOT huizen opkopen’

Fractievoorzitter Remmert Keizer van Gemeentebelangen Westland wil dat de gemeente met het huisvestingsbeleid ook gelijk de herstructurering van de glastuinbouw een impuls geeft. Als er 2.000 bedden vrijkomen, moet de gemeente de leegkomende bedrijfswoningen in de glastuinbouwgebieden opkopen. “Of laat Coalitie HOT zich hiervoor inzetten, maar we moeten voorkomen dat de bedrijfswoningen weer door derden bezet worden.” Bedrijfswoningen liggen nu vaak in de weg bij verkavelingsprojecten.

Dit jaar nog realisatie

Het CDA hoopt dat jaar de eerste twee locaties gerealiseerd worden, maar één van die twee locaties is kleiner dan 100 bedden en kwam al eerder ter discussie in de gemeenteraad van Westland.

Of registreer je om te kunnen reageren.