Home

Nieuws

Telers VS vrezen Mexico na handelsakkoord

Groente- en fruittelers in de Amerikaanse staat Florida zijn teleurgesteld in het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Het nieuwe akkoord bevat geen nieuwe instrumenten om de Amerikaanse telers te beschermen tegen goedkope import van groente en fruit uit Mexico, stellen teeltvertegenwoordigers. Mike Stuart, voorzitter van de Florida Fruit & Vegetable Association, zegt in vakblad The Packer dat generaties oude familiebedrijven in het Zuidoosten hadden gehoopt op verlichting van de oneerlijke concurrentiedruk. “Mexico bestookt in ons eigen productievenster de Amerikaanse markt met prijzen die onder de productieprijzen liggen. En erger nog. Mexico’s nieuwe president beloofde recent een significante verhoging van de steun via subsidies, zodat Mexicaanse telers 1 miljoen hectare fruit kunnen planten.” Stuart hoopt president Trump te kunnen overtuigen telers te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, zoals hij ook beloofde het afgelopen jaar.

Extra steun voor telers, maar niet in Florida

Trump kondigde wel een programma aan van 400 miljoen dollar overheidsinkopen voor groente en fruit voor telers die getroffen worden door nieuwe handelstarieven. Deze steun lijkt niet voor telers in Florida bestemd.

Nieuwe veredelingstechnieken toegestaan

De telers lijken alleen te staan in hun kritiek op het handelsakkoord. Landbouwminister Sonny Perdue stelt dat de Amerikaanse telers geholpen worden om op een faire manier te kunnen produceren. Perdue wees er verder op dat het handelsakkoord ook nieuwe veredelingsmethoden adresseert en toestaat. Het akkoord moet handelsverstorend beleid voorkomen en meer transparantie bewerkstelligen in hygiëne- en fytosanitaire omstandigheden van productie en handelsnormen voor product.

Of registreer je om te kunnen reageren.