Home

Nieuws

Consument positief over hightech eten

Heb je 40 kilometer gelopen, krijg je een toastje met 3D-geprinte wortelpuree. De bezoekers van de Vierdaagse-feesten in Nijmegen konden het waarderen.

Indoor Farming, kweekvlees of 3D-geprint voedsel? Het AgriFoodTech Platform peilt de komende maanden de mening van consumenten. Het platform doet dat her en der in het land met de rondreizende stand Hoog Technologisch Eten, deze week neergestreken op de Vierdaagse van Nijmegen.

Net wezen wandelen en dan bijtanken met hoogtechnologisch eten. Wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse proefden het eten met smaak. - Foto: ZLTO
Net wezen wandelen en dan bijtanken met hoogtechnologisch eten. Wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse proefden het eten met smaak. - Foto: ZLTO

Overwegend positieve reacties

“De mensen kregen groente uit een vertical farm, een toastje met 3D-geprinte wortelpuree en iets dat voor kweekvlees moest doorgaan, want dat is er nu natuurlijk nog niet”, vertelt Alexander Formsma, medewerker team plant van ZLTO. De reacties, die consumenten spontaan op de placemat mochten opschrijven, waren overwegend positief, met als ondertoon ‘goed hoor, het wordt er alleen maar efficiënter van’. “Er zijn ook wel mensen die het eng of spannend vinden en toch het idee hebben dat er bij planten zonder daglicht iets niet klopt.”

‘Zijn deze voedselinnovaties wel gezond?’

Met de enquête wil het AgriFoodTech Platform zelf geen stelling innemen, maar uitvinden hoe de consument tegen de nieuwe foodtechnologieën aankijkt. Studenten van has én Wageningen UR analyseren de uitkomsten. Zo bleek uit de resultaten van vorig jaar ook al dat een meerderheid van de 1300 deelnemers aan Hoog Technologisch Eten positief tegenover Indoor Farming, kweekvlees en 3D-geprint eten staat. Maar hoewel de innovaties doorgaans in de smaak vallen, vraagt het overgrote deel van de ondervraagden zich toch af of deze voedselinnovaties gezond en veilig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.