Home

Nieuws

Tuinbouwtoeleveranciers in MKB Innovatie Top 100

In de MKB Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel voor 2018 zijn enkele bedrijven genomineerd met innovatieve producten voor toepassing in de tuinbouw.

De volgorde van de aangewezen bedrijven wordt op 26 september bekend gemaakt.

In de sector Food & Agri staan onder andere de bedrijven Bèta Industrie (Hazerswoude-Dorp), Cerescon (Heeze) en GEGE Machinebouw (Uden).

Zuiveringsinstallatie

Bèta Industrie heeft een zuiveringsinstallatie ontwikkeld voor (drain)water met resten gewasbeschermingsmiddelen. Het afvalwater wordt met een trilzeef gescheiden in vaste stoffen en schoon water. De voedingsstoffen (meststoffen) blijven in het water achter. Er is geen filtermateriaal meer nodig en het schone water kan direct volledig worden hergebruikt.

Steekrobot

Cerescon heeft een steekrobot – de Sparter – voor de volautomatische oogst van asperges. Het apparaat detecteert de asperges ondergronds op basis van verschillen in elektrische geleding. Op basis daarvan wordt een steekmechanisme aangestuurd dat de asperge afsnijdt en boven de grond haalt.

De aspergeoogster van Cerescon detecteert oogstbare asperges onder de grond, steekt ze, en herstelt de rug. - Foto: Cerescon
De aspergeoogster van Cerescon detecteert oogstbare asperges onder de grond, steekt ze, en herstelt de rug. - Foto: Cerescon

Stellingensysteem

GEGE Machinebouw heeft een stellingensysteem voor de opkweek van aardbei-trayplanten. In vergelijking met een traditioneel trayveld verdubbelt rendement per hectare bijna. Per vierkante meter betekent dit 50% minder verbruik van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De planten blijken sterk en gezond en er is minder last van ziektedruk. Inmiddels kan teelt op stellingen gecombineerd worden met stekteelt. Bewerkingen zoals ranken, maaien, folie-/verduisteringsdoek leggen en ophalen worden uitgevoerd met een overgewaswagen op rails.

Of registreer je om te kunnen reageren.