Home

Nieuws

Toekomstonderzoek boeren focust niet op tuinbouw

De Nederlandse boeren willen vernieuwing en meer oog voor de natuur, meldt Trouw na onderzoek onder vooral akkerbouwers en veehouders.

Agrarisch onderzoeksbureau Geelen deed onderzoek bij 2.287 boeren. Een kleine 200 groente- en fruittelers zijn ook ondervraagd (waaronder 25 glastuinders en 77 fruittelers), maar dat is geen representatieve verhouding tot het totaal van bijvoorbeeld 1.300 melkveehouders. Zo is de groente- en fruitsector al een verduurzamingstraject ingegaan met PlanetProof. Een uitsplitsing van de resultaten over sectoren was nog niet beschikbaar.

Winstgevender

In een grote enquête kregen boeren uit verschillende sectoren vragen over hun eigen welzijn, de landbouwsector en hun verwachtingen van de toekomst. Het merendeel verlangt naar hervormingen in de landbouw. 80% wil overstappen op natuurlijke landbouwmethoden en bijna de helft wil dat zelfs binnen tien jaar doen. Dat is in de ogen van de boeren niet alleen beter voor het milieu, maar ook winstgevender. Van de ondervraagde boeren was op het moment 6% biologisch.

Ontevreden over belangenorganisatie

Uit de rondvraag bleek ook dat 9% zich niet goed vertegenwoordigd voelt door landbouworganisaties en evenmin door de politiek. Minister Carola Schouten (Landbouw) krijgt het rapportcijfer 6,4. Driekwart vindt dat het vak 20 jaar geleden aantrekkelijker was.

‘Groene producten, maar ook een groene omgeving hebben een positief effect op mensen’

Jan de Ruyter op, sectorbankier bij ABN Amro

Begin van nieuw landbouwbeleid

Professor Han Wiskerke van de universiteit in Wageningen, die het onderzoek begeleidde, zegt in de krant dat de resultaten het begin kunnen zijn van nieuw landbouwbeleid. Trouw voert Jan de Ruyter op, sectorbankier bij ABN Amro. Hij onderstreept dat de glasgroentesector het meeste energie zal moeten steken in een nog groener en gezonder imago. Er is weer ruimte voor investeringen, die grotendeels worden ingezet voor verduurzaming. “Groene producten, maar ook een groene omgeving hebben een positief effect op mensen. De aandacht voor groen en gezond leven is gunstig voor de tuinbouw. Wel moeten we alert zijn op dat groene imago door bijvoorbeeld extra te letten op de duurzaamheid van ons voedsel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.