Home

Nieuws

Priva haakt aan bij Venlose innovatieclusters

Priva gaat samenwerken met innovatiebedrijf Innoveins. Daarmee stapt Priva in vanuit Venlo gevormde innovatieclusters in zachtfruit en glastuinbouw.

Data verzamelen en die gebruiken in nieuwe slimme teelttoepassingen. Dat is de kern van de innovaties waarnaar het Westlandse Priva, het Limburgse Innoveins en nog aan te trekken andere partijen gaan zoeken. “Het is essentieel om de relatie tussen meten en sturen in kaart te brengen”, zegt Peter Korsten, initiatiefnemer van Innoveins.

Al clusters komkommer en blauwe bes

Iets dergelijks is het bedrijf op de Brightlands Campus in Venlo al aan het doen, samen met een aantal komkommertelers. Innoveins en de telers werken in dit innovatiecluster samen met experts op de thema’s robotica, licht, teeltsystemen, gewasbescherming en waterzuivering. Ook is er al een cluster met blauwebessentelers.

In de kas of op het blauwebessenveld op zoek naar  nieuwe oogstmachines of oogstrobots. - Foto: Jan Sibon
In de kas of op het blauwebessenveld op zoek naar nieuwe oogstmachines of oogstrobots. - Foto: Jan Sibon

Priva kan zich met zijn specifieke kennis en kunde voegen bij alle al gestarte of nog op te starten clusters, waar ze een goede bijdrage kan leveren. Het techniekbedrijf uit De Lier verschaft zich met deze samenwerking markttoegang in de regio en in interessante nieuwe teelten.

Watergeefsysteem voor zachtfruittelers

“Wij hebben behalve in de glastuinbouw ook ambities in de zachtfruitsector”, zegt Maren Schoormans, manager horticulture van Priva. “Op vraag van internationale klanten hebben we de Soft Fruit Computer ontwikkeld, een watergeefsysteem dat de vochtbalans in het wortelmilieu optimaliseert.”

Het zijn volgens Schoormans dergelijke innovaties waarnaar de clusters zoeken. “Maar het kan ook om een gewasklemmetje gaan tot en met een complete oogstrobot.” Volgens Schoormans werkt de clustervorming volgens het concept van Innoveins heel soepel om alle relevante bedrijven bij elkaar te krijgen.

Telers en techneuten gezocht

Zowel telers als aanbieders van techniek worden nadrukkelijk uitgenodigd zich aan te melden voor deelname aan de innovatieclusters. Schoormans: “In deze regio kan dat gaan om techniekbedrijven in Eindhoven en omgeving, maar natuurlijk ook om de niet primair in de tuinbouw actieve bedrijven rond Venlo en in de rest van Limburg.”

Of registreer je om te kunnen reageren.