Home

Nieuws

Niemand blij met arbeidswet Koolmees

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans van minister Koolmees lijkt de pijn tussen flex en vast te verdelen. Zowel werkgevers als bonden zien beren op de weg.

Een jaar langer de mogelijkheid een medewerker met een tijdelijk arbeidscontract in dienst te houden. Extra mogelijkheden om vaste medewerkers te ontslaan op grond van een optelsom van omstandigheden. En een langere proeftijd.

Maar ook al een ontslagvergoeding vanaf dag 1, terwijl de werknemer nu nog twee jaar moet wachten. Verder wordt de WW-premie voor flexibele arbeid duurder en die voor vaste arbeid goedkoper.

‘Flex duurder’

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) deze week op internetconsultatie.nl gezet. De voorgestelde maatregelen in de Wab hebben er direct al toe geleid dat de bonden klagen dat werknemers minder zekerheid krijgen en dat werkgevers klagen dat flex duurder wordt.

Initiatiefwet linkse partijen

Saillant detail is dat het wetsvoorstel een paar dagen na een tamelijk vernietigend advies van de Raad van State komt over een initiatiefvoorstel van GroenLinks, SP en PvdA voor een aparte payrollwet.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zo niet de arbeidsmarkt dan toch de protesten van bonden en werkgevers in balans gekregen. - Foto: ANP
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zo niet de arbeidsmarkt dan toch de protesten van bonden en werkgevers in balans gekregen. - Foto: ANP

Werknemers met een payrollcontract krijgen in dat voorstel dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als collega’s die rechtstreeks bij een bedrijf in dienst zijn. Volgens de Raad van State pakt die aparte wet slechts één onderdeel aan van de balans tussen vaste arbeid en flex. Een breder pakket van maatregelen zou beter zijn.

Payrollen anders gereguleerd

Dat bredere pakket ligt er nu dus. En daarin stelt minister Koolmees, net als de drie linkse partijen, dat payrolling niet uitsluitend mag worden gebruikt om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Dat doet de minister door in de nieuwe wet een onderscheid aan te brengen in het gebruik van payrolling als ontzorging van met name kleinere werkgevers aan de ene kant en aan de andere kant als een constructie om (soms grote groepen) personeel van het zware vaste arbeidsregime naar het lichtere uitzendregime over te hevelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.