Home

Nieuws

Teeltproblemen 2017 zichtbaar in inflatiecijfers

In de inflatiepeiling van het CBS komen zware weersinvloeden van 2017 nog heel duidelijk terug.

Dat is te zien in de inflatiemeting in februari van het statistiekbureau. Het uitblijven van echte teeltproblemen in Europa zorgt nu voor een gematigde winkelprijsontwikkeling en bijna 10% lagere groenteprijzen.

Weersextremen in 2017

Vorig jaar stegen de groenteprijzen in januari en februari vanwege weersproblemen in Zuid-Europa, waardoor prijzen in februari 16% hoger waren dan in 2016. Nu is er een prijsstijging van minder dan 1% en liggen de winkelprijzen nog wel hoger dan de jaren 2012 tot en met 2016, maar bijna 10% onder 2017.

Bij vers fruit is de vorstschade van april 2017 juist nu zichtbaar geworden. In februari stegen de winkelprijzen voor fruit nog eens met 4%, terwijl het prijsniveau al in januari een recordhoogte bereikte. Nu de winkelprijzen voor verse groente circa 10% achterblijven bij 2017, maar vers fruit is juist 10% duurder, wordt het effect voor de inflatiemeting wel opgeheven.

‘Scherpe’ acties appels

Dat hardfruit duurder is dan vorig jaar blijkt uit acties van winkelketens in Nederland. Lidl stunt met een radiospotje over de actie met Jonagold voor € 1,49. Dat is het normale prijsniveau voor Jonagold in Lidl-winkels, maar gaat nu door voor een scherpe actie.

Of registreer je om te kunnen reageren.