Home

Nieuws

Rabobank: meer winst, minder probleemleningen

Rabobank heeft in 2017 een derde meer winst behaald dan een jaar eerder. De portefeuille glastuinbouw is duidelijk gezonder.

Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers. Zowel de Nederlandse als de internationale activiteiten boekten een beter resultaat. De bank verstevigde de positie in de food en agri in Nederland en daarbuiten, stelt de bank, maar komt later vandaag met een toelichting op de cijfers.

Nettowinst stijgt een derde

De nettowinst kwam uit op € 2,7 miljard , tegenover € 2 miljard een jaar eerder. Volgens topman Wiebe Draijer was de verbetering van de nettowinst onder meer te danken aan de sterkere Nederlandse economie en verbeterde marktomstandigheden. De stroppenpot voor slechte leningen is historisch laag, door onder meer verbeteringen op markten als transport, glastuinbouw en commercieel vastgoed.

Wel bleken afgelopen jaar de kosten voor compensatie van Nederlandse mkb-klanten met een rentederivaat hoger uit te pakken dan gedacht.

Leaseportefeuille stabiel

Een andere graadmeter voor de positie van Rabobank in de agrarische sector is de leaseportefeuille bij dochter DLL. In totaal is de food- en agrisector goed voor € 11,8 miljard aan uitstaande leasecontraten. Dat bleef gelijk, terwijl de totale leaseportefeuille groeide. Food en agri is daardoor nu 38% van de totale leaseportefeuille, dat was 39%.

De rente-inkomsten van de Rabobank bleven ondanks de aanhoudend lage rente op peil. Ook werden de kosten verlaagd, onder meer door reorganisaties in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.