Home

Nieuws

Fiscus: voor Polen te lage WW-premie betaald

Een tuinbouwuitzendbureau moet een naheffing van ruim 2 ton plus boete betalen omdat een hoge premie voor de WW voor Polen werd omzeild.

De Belastingdienst oordeelde eerder dat het arbeidscontract voor de Polen feitelijk een oproepcontract was en daardoor hoge WW-premie moet worden afgedragen. Het risico op cyclische werkloosheid was daardoor hoger en dan geldt de hoge sectorpremie voor de tuinbouw. Het Gerechtshof Den Bosch volgt deze redenering en handhaaft de boete en naheffing in hoger beroep.

Oproepcontract

De Polen werkten wel met een 10-uren contract in de kassen, maar maakten soms weken van 40 uur en gingen vervolgens periodes terug naar Polen en keerden dan vaak ook niet meer terug. Alleen onder contractuele voorwaarden is een lage WW-premie mogelijk omdat het risico op werkloosheid zo kan worden verkleind, bijvoorbeeld met een aanstelling voor een jaar of langer en met een vaste urencontract. De mogelijkheid van gedifferieerde premies in de tuinbouw is bedoeld om vaste patronen met seizoenswerk en herhaalwerkloosheid zoveel mogelijk te voorkomen. Deze constructie staat los van de WW-fraude waarover de politiek zich de afgelopen weken boog.

Of registreer je om te kunnen reageren.