Home

Nieuws

Productiegroei Britse tuinbouw in geding

De Britse voedingstuinbouw dreigt zijn productiegroei niet te kunnen volhouden als gevolg van tekorten aan arbeidskrachten.

De Britse productie van groente en fruit groeide fors sinds 1996. Zo wordt 88% meer appels geoogst en 260% meer aardbeien, 195% meer asperges en 233% meer paprika. Die productiegroei kon alleen maar ingevuld worden met buitenlandse werknemers, schrijft onderzoeksbureau Anderson in zijn Outlook 2018 (pdf). Veelal is de productiegroei het gevolg van technologische vernieuwing. Zo groeide de productie van appels van 11,6 ton per hectare in 1997 naar 30,6 ton per hectare. Voor aardbeien is dat 7,5 ton naar ruim 25 ton per hectare.

Robotisering geen antwoord

De Britse tuinbouw biedt werk aan 75.000 seizoensarbeiders, concludeert Anderson, met alleen een kleine fractie uit Groot-Brittanië zelf. Voor telers betekent dit dat 50% tot 75% van de kosten bestaan uit arbeidskosten.

Anderson waarschuwt ervoor dat robotisering nog lang niet een antwoord is op de dreigende tekorten van arbeidskrachten. Dat is alleen voor een aantal teelten op beperkte schaal weggelegd.

Anderson pleit ervoor dat de overheid op korte termijn tot een ruim licentiesysteem besluit om na de Brexit nog voldoende buitenlands personeel te kunnen trekken.

Druk op bedrijven groot

In de Outlook schrijft het bureau dat de druk op de productiebedrijven in de tuinbouw groot is om efficiënter te produceren en automatisering door te voeren.

Daarbij komt dat discounters Aldi en Lidl de markt in toenemende mate domineren en dat andere supermarktketens worstelen om de volumes te blijven afzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.