Home

Nieuws

Extreem weer zorgt voor recordschade

Orkanen, heftige regenval, droogte, vorst en bosbranden zorgden voor veel schade in 2017.

De nachtvorst in april vorig jaar veroorzaakte een halvering van de opbrengst van fruittelers in Nederland en België. De schade hiervan was $ 3,6 miljard, (€ 3,3 miljard) berekende herverzekeraar Munich Re.

Lees ook: Storm zorgt voor veel schade aan kassen

Voor de agrarische sector waren droogte in het zuiden van Europa (€ 3,6 miljard) en de Verenigde Staten en de daaropvolgende natuurbranden de grootste veroorzakers van schade. De winterse stormen die in oktober over Duitsland, Polen en Tsjechië raasden waren ook nog eens goed voor ruim € 800 miljoen. Het merendeel hiervan is gecompenseerd is door verzekeraars uitbetaald.

Veel schade niet verzekerd

Veel van de schade die de natuur het afgelopen jaar veroorzaakte is niet verzekerd. Boeren kregen slechts € 600 miljoen uitgekeerd. Veel boeren zijn namelijk niet of niet voldoende verzekerd tegen dergelijke catastrofes.

Herverzekeraar Munich Re verwacht dat in de toekomst boeren vaker te maken gaan krijgen met natuurgeweld vanwege klimaatverandering. Veel regenval, periodes van droogte, krachtige orkanen en temperatuurwisselingen zullen vaker voorkomen.

Aantal natuurrampen fors toegenomen

In de afgelopen 10 jaar is het aantal natuurrampen enorm gestegen. Het afgelopen jaar waren het er meer dan 700, dat zijn er 100 meer dan het 10-jarig gemiddelde. De herverzekeraar verwacht dat deze trend zal doorzetten in de toekomst.

Recordbedrag uitgekeerd

Verzekeringsmaatschappijen wereldwijd keerden het afgelopen jaar een recordbedrag van $ 135 miljard (€ 112 miljard) uit vanwege schade door natuurrampen. In 2016 was de schade ‘slechts’ $ 184 miljard, waarvan $ 51 miljard is geclaimd bij verzekeraars.

Of registreer je om te kunnen reageren.