Home

Nieuws

App Voedingscentrum: geen blikgroente maar vers

De nieuwe app Kies Gezond van het Voedingscentrum zal klanten in de supermarkt wegleiden van het blikgroenteschap naar de AGF-afdeling.

Ook sappen en smoothies passen niet in de Schijf van 5. Volgens het Voedingscentrum kun je groente en fruit beter vers eten dan bewerkt of in smoothie of sapvorm drinken.

Alternatieven

Het Voedingscentrum wil met de app de Schijf van 5 dichterbij de consumenten brengen. Door de streepjescode te scannen lezen klanten of het past in de Schijf van 5 en wat de gezondere alternatieven zijn. Voor veruit de meeste blikgroenten is het alternatief vers. Zo wordt voor gegrilde artisjok in olie het alternatief ‘verse courgette’ of ‘verse paprika’ genoemd.

Blikgroente

Voor extra fijne doperwtjes van het merk Markant worden verse doperwtjes genoemd als alternatief, maar ook twee AH-doperwtverpakkingen. Onduidelijk is waarom deze AH-producten wel in de Schijf van 5 passen. Ook op de AH-website wordt geen melding gemaakt van lagere hoeveelheden suiker of zout in deze producten.

Vruchtensappen

Vruchtensappen worden niet geadviseerd via deze app. Ook pure vruchtensappen zonder suikertoevoeging kunnen namelijk geen goedkeuring wegdragen van het Voedingscentrum. De vruchtensuikers en weggefilterde vezels maken dit geen onderdeel van de Schijf van 5.

Of registreer je om te kunnen reageren.