Doorgaan naar artikel

EU-landen: sneller info delen bij voedselrisico

Nederland, Duitsland, België en Frankrijk werken aan een voorstel om beter en sneller problemen rond voedselveiligheid te delen.

Het gaat om het Europese waarschuwingssysteem RASFF. Het plan dit systeem te verbeteren is een uitwerking van het fipronil-schandaal, maar geldt voor alle landbouwsectoren.

Het schandaal met de door fipronil besmette eieren heeft geleerd dat de informatie-uitwisseling tussen EU-landen te wensen overlaat. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat dinsdag na overleg van de EU-landbouwministers in Estland. Hij neemt de taken over van de oud-staatssecretaris Martijn van Dam, die ook al maatregelen aankondigde.

Verwijten over te laat delen informatie

Onder meer Duitsland verwijt Nederland en België dat ze informatie over de besmetting te laat hebben gedeeld via het waarschuwingssysteem RASFF. Volgens EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) werkt dat systeem wel, maar zijn niet alle regels duidelijk. Elkaar de schuld in de schoenen schuiven heeft geen zin, aldus de commissaris. “Lidstaten moeten open en communicatief zijn en goed samenwerken. We moeten een effectief systeem hebben, ook bij fraude.”

Waarschuwing partij kiemgroente

In het RASFF-systeem waarschuwen lidstaten elkaar over gevonden risico’s op gebied van voedselveiligheid. Zo werd eerder deze maand Nederland door Duitsland gewaarschuwd over een partij kiemgroente, waarin e.coli is aangetroffen. Na onderzoek van de inspectiedienst NVWA werd op het Nederlandse bedrijf geen overtreding of besmetting aangetroffen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin