Home

Nieuws

Van Dam wil betere zelfcontrole sector

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil met ketenorganisaties in overleg om de zelfcontrole in de primaire sector te verbeteren.

Het is één van de uitkomsten uit het fipronil-debat donderdag 24 augustus in Den Haag. Tijdens dat debat stond het functioneren van private kwaliteitssystemen centraal. Van Dam had naast de toezegging over zelfcontrole door de sector nog een toezegging. Ook wil hij meer informatie delen met de sector. Van Dam wil toe naar een systeem om signalen over verboden middelen uit een strafrechtelijk onderzoek door te kunnen geven als een waarschuwing voor de sector. Het omgekeerde moet dan ook gebeuren, stelde de bewindsman die vlak voor zijn overstap naar de NPO geconfronteerd werd met deze crisis in de eiersector.

Martijn van Dam. - Foto: ANP
Martijn van Dam. - Foto: ANP

Overhevelen

In het debat was veel kritiek over het optreden van de NVWA in de fipronil-crisis. De Partij voor de Dieren stelt dat de crisis zo kon ontwikkelen door het overhevelen van verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid naar de sector. Het terugdraaien van die toezichtfunctie door private kwaliteitssystemen kon echter geen steun vinden in de meerderheid van de Tweede Kamer en bij de bewindslieden. Deze bleven achter de NVWA staan, maar de angel was al uit het debat gehaald door een toegezegd onderzoek naar de gang van zaken door een commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.