Home

Nieuws

Vragen over Noord-Koreanen in tuinbouw Polen

De VVD en SP hebben Kamervragen gesteld over berichten dat Noord-Koreanen in Europa zouden werken als dwangarbeider in onder meer de Poolse tuinbouw.

Het gaat om detacheringsbureaus in Polen die voor klussen zorgen, waarna mensen met legale contracten aan de slag kunnen in de tuinbouw of op een scheepswerf. Volgens VVD en SP spekt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op die manier de Noord-Koreaanse staatskas met miljarden euro’s. Het ondermijnt de sancties tegen het regime, stellen de partijen.

Grootste illegale uitzendbureau

Aanleiding voor de Kamervragen is een bericht in de Volkskrant deze week. Daarin stelt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies in Leiden, dat Noord-Korea het grootste illegale uitzendbureau is ter wereld. Hij schat dat enkele duizenden Noord-Koreanen werkzaam zijn in de EU, maar op zeer kleine schaal in Nederlandse restaurants.

Ondanks de lage lonen en zware werkzaamheden hebben de Noord-Koreaanse gastarbeiders het beter dan in Noord-Korea, stelt Breuker. Polen zou volgens antwoorden op eerdere Kamervragen in 2016 zijn gestopt met het verstrekken van visa aan Noord-Koreaanse werknemers, maar Breukers stelt dat niet te geloven. Onder meer PvdA en D66 hebben aan de Europese Commissie vragen gesteld over de inzet van Noord-Koreanen in de Europese Unie, ook in relatie tot veiligheid. In Polen zijn Noord-Koreanen ingezet op scheepswerven waar NAVO-schepen worden gebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.