Home

Nieuws

Van Dam: trek departement EZ niet uit elkaar

Het zou niet verstandig zijn het departement van Economische Zaken weer uit elkaar te trekken, en op te splitsen in bijvoorbeeld een ministerie voor landbouw en natuur en een ministerie van Economische Zaken. Dat betoogde staatssecretaris Martijn van Dam woensdag in de Tweede Kamer.

Van Dam zei niet of het wenselijk of onwenselijk is dat de verantwoordelijk bewindspersoon voor landbouw in een nieuw kabinet minister moet zijn. Van Dam betoogde dat verschillende onderdelen van het departement elkaar versterken op gebied van innovatie en landbouw, economie en natuur, natuur en energie.

“Er zijn stappen vooruit gezet”, aldus Van Dam, die zei dat er mensen zijn die zich laten leiden door nostalgie, als ze pleiten voor een terugkeer een vroegere situatie. “Nostalgie is een slechte raadgever”, aldus Van Dam.

Gezamenlijk optreden

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Martijn van Dam (beiden Economische Zaken) stonden woensdag zij aan zij in de Tweede Kamer, tijdens de behandeling van het jaarverslag van het ministerie. Van Dam zei het toe te juichen dat beide bewindslieden tegelijkertijd verantwoording aan de Kamer afleggen. Bij de begrotingsbehandeling is dat de afgelopen jaren niet zo geweest. “Het gezamenlijk optreden van ons doet recht aan de integraliteit van het ministerie van Economische Zaken”, aldus de staatssecretaris.

Eerder bepleitte oud-landbouwminister Jozias van Aartsen de aanstelling van een minister voor landbouw. Van Dam heeft zich daar nooit over uitgesproken, hij vindt dat een vraag die voorligt aan de formateur, zei hij eind vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.