Doorgaan naar artikel

Columnist, verdwijnend beroep?

U bent er vast al wel bekend mee. ChatGPT kan al veel. Je kunt afbeeldingen laten wijzigen, teksten in animaties omzetten, artikelen laten schrijven, speeches maken… En dus ook een column laten schrijven. Het belangrijkste is: stel de goede vragen, hier prompts genoemd. Ik heb de proef ook op de som genomen en de volgende prompt ingegeven:

“Schrijf een column voor vakblad Groenten & Fruit voor nieuwe coalitie in Nederland.” Dat bleek te algemeen. Aangevuld met de prompt: “Graag aanpassen naar aanbevelingen voor de onderhandelaars.” Dit kwam eruit rollen:

“Geachte onderhandelaars,

Nu Nederland zich voorbereidt op een nieuwe coalitie, wil ik graag uw aandacht vragen voor de cruciale rol die de groente- en fruitsector speelt in onze samenleving. Als onderdeel van het voedingsfundament is het noodzakelijk om beleid te creëren dat deze sector koestert en bevordert.

Allereerst stel ik voor te investeren in educatieve programma’s die de consumptie van groenten en fruit stimuleren. Een goed geïnformeerde samenleving maakt gezonde keuzes en draagt bij aan een betere volksgezondheid. Subsidies voor duurzame landbouwpraktijken kunnen boeren aanmoedigen om over te schakelen op milieuvriendelijke methoden.

Duurzaamheid moet een sleutelrol spelen in het nieuwe beleid. Het ondersteunen van onderzoek naar klimaatbestendige gewassen en het verminderen van voedselverspilling zijn investeringen in een gezonde toekomst. Het is de moeite waard om te overwegen hoe beleid kan bijdragen aan een verminderde ecologische voetafdruk van de groente- en fruitsector.

Eerlijke handelspraktijken moeten worden gewaarborgd. Het bieden van eerlijke prijzen aan boeren en producenten is niet alleen rechtvaardig, maar zorgt ook voor stabiliteit en kwaliteit in de sector. Overweeg daarom beleidsmaatregelen die eerlijke handel aanmoedigen en ondersteunen.

Ik roep u op om gezondheid, duurzaamheid en economie hand in hand te laten gaan in het nieuwe beleid. Door te investeren in de groente- en fruitsector leggen we de basis voor een welvarend en gezond Nederland.”

Mix aan maatregelen

Een goed resultaat moet ik zeggen. Als het nieuwe kabinet op bovenstaande punten beleid ontwikkelt, dan kan de sector er veel kanten mee op. Met kennis van zaken kun je de tekst aanvullen, zoals de discussie over btw oplossen, congestie op het net regelen, et cetera. Gelukkig kan ChatGPT (nog) niet alles en zijn er schrijvers, lobbyisten en beleidsmakers nodig die de juiste mix aan maatregelen kunnen toevoegen. Komend jaar blijf ik om die reden graag uw columnist.

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin