Home

Nieuws

Overheid bekijkt modellen teelt cannabis

Het Trimbos-instituut heeft landen vergeleken met vergaande legalisering van de teelt van cannabis door professionele telers.

Steeds meer landen en staten gaan daartoe over, zoals Uruguay en Canada. Nederland is zover nog niet, maar oriënteert zich. In Uruguay is de cannabisteelt door de overheid toegewezen aan twee particuliere teeltbedrijven. De cannabis wordt verkocht via apotheken die daarvoor toestemming hebben gekregen van de overheid. Consumenten dienen zich te registreren om cannabis te kunnen kopen.

Kleinere telers

In de Amerikaanse staat Colorado wordt de teeltvergunning juist ook aan kleinere bedrijven gegund voor maximaal 10.200 planten. Telers in Colorado dienen de ruimte waar geteeld wordt professioneel af te sluiten en te voorzien van een alarmsysteem met continue videobewaking. Ook schrijft de overheid een trackingsysteem voor om iedere handeling in de keten van teelt van een cannabiszaadje tot aan de verkoop van het eindproduct in de winkel nauwkeurig te registreren.

Canada volgende

Ook Canada wil de teelt en verkoop legaliseren. Canada lijkt te gaan voor een model waarin ook kleine telers een goede kans maken op legale productie. In Nederland wordt ook gedacht aan legalisering met mogelijkheden voor enkele grote bedrijven of meerdere kleinere teeltlocaties.

Minimumprijs

Uit het onderzoek Cannabisregulering in de Verenigde Staten volgt verder dat een professionele teelt tot nieuwe vragen leidt. De kostprijs van de cannabis daalt fors, wat deels teniet wordt gedaan door een kostbaar toezicht op kwaliteit. Zo moeten teeltbedrijven veel labtests laten doen naar de kwaliteit en sterkte van de cannabis. Met accijns of een minimumprijs kans de overheid de prijs voor cannabis reguleren. Bij een prijsdaling van 10% neemt de consumptie namelijk met 3% toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.