Home

Nieuws

Groenteverwerkers slaan alarm over droogte

Er dreigt opnieuw een tekort aan groenten voor de verwerkende industrie in de EU. De droogte in grote delen van Europa drukt de opbrengsten.

Vorig jaar ontstond een tekort door de grote hoeveelheid regen in juni.

Vooral in Spanje is de situatie dit jaar nijpend, zegt Profel, de Europese organisatie van groenteverwerkers. “De bassins in Spanje zijn slechts voor 59% gevuld met water. Dat beperkt de hoeveelheid water die kan worden gebruikt. De gewassen zijn daar ernstig aangetast doordat regen bijna geheel is uitgebleven.”

Gebrek aan regen desastreus voor groenten

Volgens Profel is het gebrek aan regen in de winter en het voorjaar desastreus voor de groenten in belangrijke productiegebieden. “Dat geldt niet alleen voor Spanje, maar ook voor België, Italië en sommige regio’s van Frankrijk. De uitzonderlijke droogte heeft in sommige landen al geleid tot een beperking in het gebruik van water. Het is nog te vroeg om nu al de definitieve balans op te maken, maar de Europese groenteverwerkers maken zich grote zorgen over de huidige weersomstandigheden.”

Algemeen Boerensyndicaat

De Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege laat onderzoeken of sprake is van een natuurramp door de droogte. Het Algemeen Boerensyndicaat had daarom gevraagd nu steeds meer gewassen wegkwijnen door een gebrek aan water.

In Nederland is deze week wel neerslag gevallen. Volgens het KNMI bedraagt het gemiddelde neerslagtekort over heel Nederland nu 89 millimeter (het verschil tussen verdamping en neerslag). Dat was eind vorige week 94 millimeter. In het Zuidwesten is het neerslagtekort het hoogst, in het Noordoosten het laagst.

Of registreer je om te kunnen reageren.