Home

Nieuws

Doelstelling verlaagt voedselverspilling niet

Van de doelstelling om de voedselverspilling met 20% te verminderen komt niets terecht. Sinds landbouwminister Verburg in 2009 met dit percentage kwam is de verspilling ongeveer gelijk gebleven.

Dat zegt Toine Timmermans van de Taskforce Voedselverspilling in tv-programma De Monitor. Timmermans is programmamanager duurzame voedselketens van Wageningen UR. Hij wijt een groot deel van de verspilling van 50 kilo per Nederlander per jaar aan de onduidelijkheid rond THT- en TGT-data op de verpakkingen van voedsel in de supermarkten.

Acuut gezondheidsrisico

62% van de mensen is niet op de hoogte van het verschil tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT), aldus Timmermans. TGT staat op bederfelijke producten die bij consumptie na de genoemde datum een acuut gezondheidsrisico kunnen vormen. THT is een garantiedatum waarna consumptie vaak nog prima mogelijk is.

Dat supermarkten niet consequent met deze datumaanduidingen omgaan is door De Monitor steekproefsgewijs aangetoond voor bakjes champignons. Supermarkt Plus zet daar een TGT datum op en neemt die vrijheid om elk voedselveiligheidsrisico voor te zijn. Andere supers zetten helemaal geen datum op de bakjes. Van een paprika met een THT-datum op de plastic verpakking spreekt Timmermans van ‘onzin’.

Van Dam: geen instrumenten

Staatssecretaris Van Dam zegt in de uitzending dat het de overheid nu aan instrumenten ontbreekt om de doelstelling van 20% minder voedselverspilling hard te kunnen maken. De Tweede Kamer heeft hem gevraagd een nieuw doel te bepalen. Dat heeft Van Dam niet gedaan, want tenzij je allerlei wetgeving gaat maken en gaat handhaven dient het stellen van dergelijke doelen hoogstens ’ter inspiratie’. Handhaving zou heel veel geld gaan kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.