Doorgaan naar artikel

Deze week ga ik niks verspillen, écht niet

Om het lekker praktisch te maken focust de vandaag begonnen Verspillingsvrije Week op koelkastmanagement.

En laat nu net afgelopen vrijdag een van de scharnieren van onze inbouwkoelkast onklaar zijn geraakt bij mij thuis. Een piepklein plastic geleidertje dat de deur goed dichtdrukt is afgebroken. Dus net in een week dat het buiten boven de 30 graden is en binnen niet veel koeler moet mijn koelkast extra hard werken om de spullen erin nog een beetje te koelen.

En een dag later begon het wat raar te ruiken in mijn groentela. Daar bleek al een tijdje een courgette onderin te liggen, óp een verdwaalde en door de courgette geplette blauwe bes. De arme courgette was finaal doormidden gerot. Eigenlijk had ik de twee uiteinden nog wel in een wokschotel kunnen verwerken, maar – ik bekén – ik gooide het hele ding toch maar weg.

Vooral de buren gooien veel weg

Zo gooien wij in Nederland 33,4 kilo vast voedsel per persoon per jaar weg, riep vanmorgen directeur Petra Verhoef van het Voedingscentrum bij de start van de 5de Nationale Verspillingsvrije Week. Het Voedingscentrum heeft gemeten dat 95% van de mensen zo min mogelijk voedsel verspillen ‘belangrijk’ vindt. En dat 81% denkt minder dan gemiddeld te verspillen. Ik bekén: ik denk dat zelf ook.

Brood staat op 1 qua weggooi-categorie met 19% van alle verspilling door consumenten en ik gooi echt nooit een boterham weg. Maar dan volgen groente met 13%, fruit met 13% en aardappelen met 8%. Agf is dus samen goed voor 34%! En ja, daar ging die courgette en met dat warme weer is er ook wel een framboosje en aardbeitje hier en daar gesneuveld.

De vijfde Nationale Verspillingsvrije Week wordt bij vrijwel alle grote supermarkten onder de aandacht gebracht.  Foto: Ton van der Scheer
De vijfde Nationale Verspillingsvrije Week wordt bij vrijwel alle grote supermarkten onder de aandacht gebracht. Foto: Ton van der Scheer

Deze hele week worden we in supermarkten, bedrijfsrestaurants en in schoolklassen herinnerd aan hoe dat beter kan. Met koken en proeven, masterclasses, sparen voor voorraadbussen, challenges, verspillingsvrije receptenbokjes met Yvette van Boven, Eric Corton en vele anderen, influencers die op ons inpraten…

In de eigen koelkast moeten we gaan werken met groen gele stickers: reserveer een plank met ‘Eet mij eerst’ stickertape erop. Zodat alle huisgenoten weten dat dát eerst op moet. En plak voor de zekerheid ook op de verpakkingen van geopende bakjes zo’n ‘eerst óp’ sticker. “Een simpele daad voor een beter klimaat”, roept directeur Toine Timmermans van de organiserende Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Is dit thema nog wel ‘top of mind’?

En toch – ik bekén – bekruipt me het gevoel dat voedselverspilling, net als die courgette van mij, een beetje naar achteren is weggeschoven, uit het centrum van de aandacht. Waar zijn de AH Buitenbeentjes gebleven? Hoeveel goed bedoelde initiatieven om groente of fruit te ‘redden’ zijn niet alweer weggekwijnd? En hoeveel pruimen- of bessen- of bloemkooltelers, die hun spul niet kwijtraken, kunnen we nog hebben in de media?

Een van de bevlogen projectleiders, die wat vertelde over wat de gemeentes in de regio Foodvalley allemaal op het programma hebben staan, meldde in een bijzin dat ze wat capaciteitsgebrek bij gemeenteambtenaren bemerkte. En toen ik zelf bij mijn lokale Dirk – een van de 150 partners – ging kijken naar het overvloedig campagnemateriaal op de winkelvloer, trof ik niets aan. Alleen bij het weer naar buiten gaan met een paar vergeten boodschapjes – ik was er nu toch – zag ik op het beeldscherm bij de ingang de Verspillingsvrije Week langskomen. Ik moest snel een fotootje maken, want 10 seconden floepte er alweer wat anders tevoorschijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin