Doorgaan naar artikel

Mooie discussies in Sow to Grow-museum

Op 5 oktober organiseerde het zaadbedrijf Bayer in Enkhuizen een goedverzorgde bijeenkomst voor broccoli- en bloemkooltelers.

We werden in de watten gelegd en welkom geheten in het Sow to Grow-museum waar de geschiedenis van de zaadveredeling werd belicht. Naar aanleiding daarvan werden stevige discussies gevoerd, maar uiteindelijk bleek iedereen er toch wel hetzelfde over te denken.

Een mooi discussiepunt was voedselverspilling. Overal in de keten wordt voedsel verspild, maar toch het meeste bij de consument die goed is voor 55% van de totale verspilling. Juist bij een groot deel van deze mensen ligt onze manier van voedselproductie onder een vergrootglas. Jammer dat er geen mensen aanwezig waren die voor ons het beleid maken, want er werd op een goed niveau gediscussieerd hoe we er samen wel kunnen uitkomen.

Er staan zeker punten in de Green Deal die aandacht verdienen, maar we kwamen toch tot de conclusie dat je de Green Deal Europees breed moet zien

Later in de middag kregen we twee lezingen. De eerste lezing werd gepresenteerd door iemand van Rabobank, met als onderwerp de vraag wat de Green Deal voor onze sector betekent. Er staan zeker punten in de Green Deal die aandacht verdienen, maar we kwamen toch tot de conclusie dat je de Green Deal Europees breed moet zien. De zuidelijke landen zullen Nederland moeten gaan zien als het deel van Europa dat voor hun voedsel gaat zorgen in de zomerse perioden. Ze moeten dus niet tegen ons gaan werken, maar mét ons. Ook is het voor Nederland onmogelijk om het areaal biologische groenten drastisch te verhogen, want daarmee kunnen we Europa niet voeden. Het is dan ook onzinnig om miljarden te stoppen in promotie van de biologische sector. Ik draag die sector een warm hart toe, maar het moet wel uit de markt komen.

Het is toch vreemd dat je als mens wel medicijnen mag gebruiken en als plant niet

De tweede spreker was van het organiserende bedrijf. Hij sprak over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met het verminderen van die middelen zijn we op de goede weg, deels omdat we veel minder gebruiken en deels omdat we minder middelen mogen inzetten. Het is toch vreemd dat je als mens wel medicijnen mag gebruiken en als plant niet. Het is beide ‘gif’. Als we groenten eten die af en toe medicijnen krijgen om gezond te blijven en in de juiste proporties, dan zouden er veel minder mensen naar de dokter hoeven. Doen we dat niet dan moeten we allemaal naar de apotheker en dat zou eigenlijk verboden moeten worden want onze bloemkoolplantjes mogen dat ook niet. Als extra nadeel komen die medicijnen ook nog in ons water terecht en daarvan krijgen wij dan weer de schuld.

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin