Home

Nieuws

Belg shopt in Nederland door lage voedselprijs

Lage prijzen voor voedsel verleiden Belgen om te winkelen in Nederland, aldus nieuwssite Vilt.be.

Voeding is in Nederland gemiddeld 10% goedkoper dan in België, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Vooral voor zuivelproducten is het verschil fors: kaas en melk zijn in Nederland gemiddeld liefst 23,3% goedkoper dan in België. Maar ook voor andere voedingsartikelen tikt de kassa minder hard in Nederland: 20% minder voor brood, 15% voor vlees, 12% voor vis en bijna 9% minder voor groente en fruit.

Verschil in btw en personeelskosten

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, ziet twee belangrijke oorzaken voor de prijsverschillen. “De btw-tarieven op voedingswaren en de lonen van het winkelpersoneel liggen bij ons net iets hoger dan in Nederland”, aldus Fevia in een verklaring.

Reactie supermarkten

De supermarkten zelf halen aan dat zij minder onderhandelingsmarge hebben dan hun Nederlandse concurrenten en daarbovenop geconfronteerd worden met tal van extra belastingen en heffingen, van gezondheidstaks tot verpakkingsbijdrage en kilometerheffing.

Of registreer je om te kunnen reageren.