Home

Nieuws

‘Banengroei argument voor export groente uit EU’

Het creëren van Europese banen wordt een belangrijk argument voor Europa om markten te openen voor groente en fruit.

Dat zegt Philippe Binard, secretaris van de koepel voor handel en afzet Freshfel. Hij zegt dat in een promotievideo van de Europese Commissie tijdens een handelsbezoek van eurocommissaris Phil Hogan aan Canada. Met 93% van de potentiële consumenten woonachtig buiten de EU is er een stevige basis voor uitbreiding van de export om banen te creëren.

Stroomversnelling

De extra inzet van Hogan voor het openen van derde landen (buiten de EU) kwam in een stroomversnelling na de Russische boycot. De schade van die boycot komt voor een derde terecht bij de Europese groente- en fruittelers, stelt Binard. Werkgelegenheid is een belangrijk tweede argument om snel markten te openen.

Belgische vertegenwoordiging

Hogan sluit woensdag 3 mei zijn bezoek met een handelsdelegatie af. Opvallend is dat de Belgische groente- en fruitsector met verwerker Ardo en exportkoepel Belexport goed vertegenwoordigd is. Vlaanderen heeft Canada als belangrijke groeimarkt betiteld buiten de EU. De Nederlandse bedrijven laten zich vertegenwoordigen door Eucofel en CopaCogeca, zo blijkt uit de deelnemerslijst van de missie die gelijk valt met een bezoek aan de voedingsbeurs Sial in Toronto.

Of registreer je om te kunnen reageren.