Home

Nieuws

Op zoek naar warmtebatterij en verbetering geothermie

Nieuwe subsidieprogramma’s in de topsector Energie leveren tientallen miljoenen euro’s op voor warmteonderzoek.

Uitkomsten kunnen cruciaal blijken voor de glastuinbouw. Zo wordt gezocht naar een warmtebatterij met een minimaal vijf keer zo compacte opslag als water. De verbeteringen en innovaties moeten er voor zorgen dat met SDE-geld ondersteunde projecten in de toekomst minder ondersteuning nodig hebben. Dat blijkt uit de regeling die is gepubliceerd in de Staatscourant.

Tastbare verbeteringen

De sector verwacht veel van verbetering van opslag van warmte in de ondergrond bij hogere temperaturen dan 30 graden Celsius. Dat kan de opbrengst van geothermie in de toekomst sterk verbeteren. Daarnaast moet met middelen uit de topsector Energie meer onderzoek uitgevoerd worden naar ondiepe geothermie (<1000 meter). verder is de doelstelling een warmtepomp te ontwikkelen die 1,5 keer zo efficiënt is.>

Smart Grid

De onderzoeksprogramma’s dragen allemaal bij aan een intelligent energiesysteem waarbij opslag een betere afstemming mogelijk maakt van vraag en aanbod van bijvoorbeeld warmte. Systeeminnovaties moeten een smartgrid mogelijk maken. Met een smartgrid gaat de gemeente Westland mogelijk een proef doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.