Home

Nieuws

Plannen voor nieuwe handelsmissie naar China

De tuinbouw kan zich opmaken voor een nieuwe handelsmissie naar China waaraan mogelijk provincie Zuid-Holland en gemeente Westland deelnemen.

Tijdens het jaarlijkse diner van de commissaris van de Koning en burgemeesters van Zuid-Holland is gevraagd of Westland in juni wil deelnemen aan een door de provincie georganiseerde handelsmissie naar China. Dat meldt burgemeester van Westland Sjaak van der Tak.

Onder Zuid-Hollandse politieke partijen is veel steun voor het stimuleringsbeleid dat deze provincie voert voor het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven in China.

Verantwoordelijk gedeputeerde van Zuid-Holland Rogier van der Sande (VVD) wees afgelopen maand in een politieke discussie over het Chinabeleid op de positieve reacties uit het bedrijfsleven, maar erkende dat het precieze effect van Chinareizen moeilijk in geld valt uit te drukken. Het bedrijfsleven betaalt de eigen reiskosten. De handelsmissie in september 2016 naar China heeft gunstige resultaten opgeleverd.

Overheid belangrijk in China

Zakelijke contacten ontstaan in China vaak via bestuurders, waardoor een provinciebestuurder het bedrijfsleven kan helpen. Van der Sande: “Die gouvernementele structuur is in China zo en in andere landen anders. Daarom gaan we alleen naar China voor dit soort handelsmissies.”

Van der Sande stelde dat Nederlandse provincies en landelijke overheid samenwerken aan het Chinabeleid. “Vaak hebben andere provincies contacten met andere Chinese regio’s. Als een Brabants bedrijf voet aan de grond wil krijgen met regio’s waar wij contacten mee hebben, gaat hij met ons mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.