Doorgaan naar artikel

Nederlandse kassenbouw China op stoom na trits handelsbezoeken

De jarenlange handelscontacten met beleefdheidsbezoeken van Zuid-Hollandse overheden en bedrijfsleven leiden nu tot concrete zaken tussen tuinbouwleveranciers en China.

Dat blijkt uit reisverslagen van de laatste handelsmissie van september bedrijfsleven, provincie Zuid-Holland en gemeente Westland. Het reisverslag van wethouder Arne Weverling (Westland) benoemt een serie concrete zaken, al dan niet met hulp van Westland door handelscontacten met Chinese overheden. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Rabobank China is betrokken bij de financiering van de 12 hectare Ultra Clima-kas, die KUBO gaat bouwen in China voor fruitsapfabrikant Haisheng.

Dezhou hotspot

In Dezhou Linly county bouwt Dalsem een turnkey project voor de bouw van 7 hectare tomaten. Het gaat om een miljoeneninvestering door China Construction Material Group (CCMG). Als alles volgens plan verloopt dan staan in Linly County over enkele jaren 7 van dergelijke kassen. Dalsem voert daarover nu gesprekken met de opdrachtgever.

Dezhou wil in de komende jaren meer dan 30 moderne tuinbouwprojecten realiseren in de gebieden Decheng, Lingcheng en Linyi. In oktober gaat er naar verwachting een 3 e delegatie dit jaar vanuit Dezhou naar Westland.

Chinese kas

Niet altijd kiezen de opdrachtgevers voor Nederlandse techniek. In Sanhe is een 2 hectare grote moderne gebouwd in opdracht van de Chinese investeerder Laudriz, dat kennis betrekt van Delphy. De Chinese bedrijven Oritech, Dushi Green en Kingping zijn de bouwers van de kas. Tomatenzaad komt wel van Rijk Zwaan. De Chinese kas is duurder dan een standaard kas in Nederland door de arbeidsintensiviteit van de Chinese bouw.

Nederlandse vestiging

Met het Chinese tuinbouwonderzoeksbureua IEDA zijn intensieve contacten via een vestiging in Maasdijk. Alleen dit jaar al heeft IEDA voor 12 miljoen euro producten en diensten afgenomen van Nederlandse partners voor projecten in China. IEDA wil mogelijk in Nederland onderzoek en ontwikkeling gaan doen in samenwerking met Nederlandse partijen. Ook het Chinese farmaciebedrijf Ton Ring Tan heeft een vestiging in Nederland en wil hulp bij het vinden van grondstoffenleveranciers, mogelijk uit de tuinbouw.

Kritiek

Landbouwvertegenwoordigers van de provincie Hebei heeft kritiek op de Nederlandse tuinbouwtechniek. Het moet beter aansluiten op de Chinese situatie. Tijdens een seminar zijn Nederlandse bedrijven voorgesteld aan de beleidsmakers in Hebei. De provincie wil nu tuinbouwprojecten realiseren. De tijd van praten is voor hen voorbij.

 

Klik hier voor een fotoverslag

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin