Home

Nieuws 1 reactie

‘Groente VS kan niet zomaar krapte EU opvullen’

Inkoopeisen als QS en aanvullende residu-eisen van supermarkten staan invoer uit VS vaak in de weg.

Dat bleek op de beurs Fruit Logistica afgelopen week. Het signaal viel op te maken van verschillende partijen. Zo stelde een inkoper van een grote Duitse retailer dat vooral voor ijsbergsla moeilijk aan GlobalGap gecertificeerde ijsbergsla te komen was van de Noord-Amerikaanse markt. De inkoopeisen zijn niet versoepeld, stelde hij.

Lastig aanvullen

Ook voor biologische producten is de inkoop bemoeilijkt door wereldwijd verschillende eisen aan biologische productie. De inkooporganisatie moet bovendien toezien op het gebruik van een aantal gevoelige middelen van de zwarte lijst van supermarkten. Ook hierdoor bleef het lastig aanvullingen op het Europese aanbod te vinden van voldoende omvang.

Hoge prijzen

In week 5 leken op de Duitse groothandelsmarkten de prijzen voor vollegrondsgroente weer enigszins te ontspannen na de prijspiek in week 4. Een prijs van € 1,66 per bol was € 0,40 lager dan in week 4, maar nog altijd van een bijzonder hoog prijsniveau. Een jaar terug was de prijs nog € 0,47 per bol.

Eén reactie

  • P Verschuren

    benieuwd wat zwaarder weegt lege schappen of flauwekulcertificeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.