Doorgaan naar artikel

Import groenten en fruit EU stijgt sterk

Import groenten en fruit EU

Vooral voor bananen moeten veel transportkosten worden betaald. Een derde van alle import van groenten en fruit door de EU zijn partijen bananen. Foto: Canva

De landen van de Europese Unie betaalden in 2022 fors meer voor import van groenten en fruit. De stijging bedroeg meer dan 11%.

De importwaarde piekte in 2022 naar € 17 miljard. Vooral Marokko (13,7%) en Zuid-Afrika (16,3%) droegen bij aan die grotere handelsstroom met de EU. Turkije droeg nauwelijks bij aan de stijging van Europese import van groenten en fruit.

De stijging van de importwaarde is deels te verklaren door de hogere kosten die in rekening zijn gebracht voor transport. De fors gestegen energieprijzen konden zo deels worden doorbelast aan Europese kopers. Vooral voor bananen moeten veel transportkosten worden betaald. Een derde van alle import van groenten en fruit door de EU zijn partijen bananen. Die komen uit Centraal en Zuid-Amerika. In volume uitgedrukt was de import in 2022 circa 2,82% gestegen.

Ook exportgroei EU

De importcijfers zijn vermeld in het jaarverslag van de Europese handelskoepel Freshfel. In 2022 steeg de export groenten en fruit in waarde ook stevig. Die stijging van de exportwaarde met 6,75% blijft sterk achter bij de importstijging (volumestijging 2,44%). De EU is daarmee nog altijd netto een importeur van groenten en fruit. Ook na de brexit blijft dat zo. De export van groenten en fruit uit de EU bedroeg vorig jaar € 9,24 miljard. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk vormt daarvan een derde.

Beheer
WP Admin