Home

Nieuws 2 reacties

Bijenvirus agressiever geworden

De bijen hebben er een nieuwe plaag bij: een nieuwe, agressievere stam van het zogeheten deformed wing virus tast inmiddels bijna de helft van alle bijenvolkeren aan.

Dat blijkt uit onderzoek door de universiteiten van Leuven, Gent en Manchester. Het virus, dat net als de oudere variant op bijen wordt overgebracht door de varroamijt, zorgt ervoor dat besmette bijen hun nest vroeger verlaten, minder lang werken en sneller sterven.

De onderzoekers voorzagen duizenden bijen van microscopisch kleine zendertjes, infecteerden de helft met een kleine dosis van het virus en volgden het gedrag van de beestjes.

Meerdere oorzaken bijensterfte

“Toch is het virus slechts een deel van een complex van oorzaken dat voor bijensterfte zorgt”, aldus onderzoeker Tom Wenseleers in de Belgische krant De Standaard. “Uit recent onderzoek blijkt dat als je bijen blootstelt aan niet-dodelijke hoeveelheden neonicotinoïden, je hun immuunsysteem onderdrukt, waardoor ze gevoeliger worden voor ziekteverwekkers, zoals ons virus. Maar ander onderzoek geeft ook aan dat de neonicotinoïden bijna zeker niet de hoofdreden waren van de recente bijensterfte, en dat de dosissen die in experimenteel onderzoek gebruikt werden, vaak véél hoger waren dan wat je in het echt in bijenkolonies aantrof.”

Foto: ANP
Foto: ANP

Vatbaar voor darmparasiet

Eerder al vonden de Belgische onderzoekers een darmparasiet bij bijen, een ‘neefje’ van de slaapziekte-parasiet bij de mens, die een bijna even grote impact had op de al jaren optredende wintersterfte als de varroamijt.

Wenseleers stelt dat voor goede onderzoeksresultaten het langdurig volgen van grote hoeveelheden bijen nodig is. “Pas dan zie je factoren zoals bijen die het nest vroegtijdig verlaten, of niet meer terugkeren. Dat is moeilijker dan de dode bijen op de raten tellen, en het vergt hightech zoals onze chips, maar het levert wel zinniger resultaten dan wat bijen in een kooitje stoppen en meten vanaf welke dosis insecticide de helft sterft. Een behandeling hebben we helaas niet gevonden. Er is nog werk.”

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Dit lijkt voor het eerst een aanzet te zijn om tot een echt inzicht te komen in de oorzaken van bijensterfte. Nu doorpakken en niet op basis van gebazel van belangen groepen beleid formuleren.

  • Tom Wenseleers

    Dank voor het artikel! Foto toont wel een zweefvlief en geen honingbij - misschien beter nog corrigeren?

Of registreer je om te kunnen reageren.