Home

Nieuws

UWV durft nieuwe daling wachtgeldpremie niet aan

Premie voor het wachtgeldfonds WW in de agrarische sector stijgt komend jaar van 0,93 naar 1,08%.

UWV, dat deze premies per economische sector vaststelt, gaat met de verhoging in tegen het advies van de agrarische werkgevers en werknemers. Via de Colland Sectorraad adviseerden de sociale partners opnieuw een verlaging. Dit na een halvering van deze premie van 2016 op 2017.

Toen ging de premie van 1,83 naar 0,93%. Dat was een reactie op de nogal fors toegenomen reserve in het wachtgeldfonds. Die was gegroeid van € 2,6 miljoen naar € 11,9 miljoen. “De agrarische en groene sectoren hebben ten aanzien van de premiestelling van het wachtgeldfonds WW het beleid dat het vermogen van het wachtgeldfonds zo klein mogelijk moet zijn”, zegt Maartje Jager, adviseur cao en arbeidsrecht van LTO Noord. “We willen zo min mogelijk ‘oppotten’.”

Wachtgeldfonds € 11 miljoen ingeteerd

Dat streven is met de lage premies effectief ingevuld. Met die premiedaling is ten opzichte van 2016 ongeveer € 11 miljoen ‘ingeteerd’ op het vermogen van het wachtgeldfonds, waar nu nog maar € 600.000 in zit. UWV vindt dat bedrag te laag om mee te gaan met het advies van LTO, de andere werkgevers én de vakbonden om de premies nóg een stukje te verlagen.

Premie onder landelijk gemiddelde

De sectorpremie is nu vastgesteld op 2,78% voor dienstverbanden tot 1 jaar en 0,66% voor langere dienstverbanden. Dat komt uit op een gewogen gemiddelde van 1,08%, wat nog altijd lager is dan het gemiddelde over alle 62 economische sectoren in Nederland. Dat gemiddelde ging juist omlaag van 1,36% in 2017 naar 1,28% in 2018.

Of registreer je om te kunnen reageren.