Home

Nieuws

‘Zonder bestuurder staat tuinbouwbedrijf in China in hemd’

Onder Zuid-Hollandse politieke partijen is veel steun voor het stimuleringsbeleid dat Zuid-Holland voert voor het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven in China.

Dat bleek tijdens de commissievergadering bestuur en middelen van Zuid-Holland woensdag. De Zuid-Hollandse PVV is de enige partij die kritiek heeft op het organiseren van handelsmissies naar China. "De economische voordelen zijn niet evident en er lijkt concurrentie tussen provincies en landelijke overheid om in China orders los te krijgen", stelde PVV-fractielid Henk de Vree.

In geld uit te drukken

Gedeputeerde Rogier van der Sande (VVD) verdedigde het China-beleid van Zuid-Holland door te wijzen op de reacties uit het bedrijfsleven, maar erkende dat het precieze effect van Chinareizen moeilijk in geld uit te drukken is. Het bedrijfsleven betaalt de eigen reiskosten, stelde Van der Sande en waardeert het dat provinciebestuurders helpen de deur te openen in China.

Gouvernementele structuur

Zakelijke contacten ontstaan er vaak via bestuurders, waardoor een provinciebestuurder het bedrijfsleven kan helpen. Van der Sande: "Die gouvernementele structuur is in China zo en in andere landen anders. Daarom gaan we alleen naar China voor dit soort handelsmissies." Van der Sande stelde dat tussen Nederlandse provincies en landelijke overheid samenwerking plaatsvindt over het Chinabeleid. "Vaak hebben andere provincies contacten met andere Chinese regio’s. Als een Brabants bedrijf voet aan de grond wil krijgen met regio’s waar wij contacten mee hebben, gaat hij met ons mee."

Versoberd Chinabeleid

Andere politieke partijen spraken de steun uit voor het Chinabeleid. Volgens de SP staat het bedrijfsleven in China in zijn hemd zonder een provinciebestuurder om deuren te openen. Volgens Van der Sande heeft Zuid-Holland het Chinabeleid juist de afgelopen periode versoberd, omdat partijen als D66 kritisch waren op de investeringen van Zuid-Holland. Het bedrijfsleven betaalt daardoor zijn eigen kosten in het Chinabeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.